Dit heb jij nodig als jij op reis gaat met huisdieren

Het is erg leuk om met je huisdier op vakantie te gaan. Je hoeft je huisdier niet te missen en het is ook niet nodig om een oppas te regelen. Wel is het natuurlijk belangrijk dat jouw dier het ook naar zijn zin heeft en kan genieten van de vakantie. Maak de reis zo diervriendelijk als kan en zo min mogelijk stressvol. Dit begint natuurlijk al bij het bedenken van de bestemming. Niet alle landen zijn geschikt om je huisdier mee naartoe te nemen. Ook moet je denken aan spullen als een hondenriem, een chip, een paspoort voor je huisdier, inentingen, speelgoed en een mand. In deze tekst geven wij jou tips voor alle benodigdheden en voorbereidingen voor een vakantie met jouw huisdier.

Op vliegreis met je huisdier

Als je op een vliegvakantie gaat met je huisdier, dan kan dat best wel spannend en uitdagend zijn. Bij de meeste maatschappijen is het mogelijk om een kleine hond of een kat mee te nemen in als handbagage. Grotere honden worden in meegenomen en krijgen een plekje in het ruim met andere grote dieren. Voor het vliegen moet je natuurlijk een geschikte hondenmand of kattenmand hebben die voldoet aan alle eisen. Er zijn bepaalde afmetingen die een mand mag hebben. Ook is een mand op wielen vaak fijner, omdat het zwaar kan zijn je hond of kat de hele tijd te dragen. Geef je huisdier ook speeltjes in de mand en wat lekkers, zodat het niet als vervelend wordt gezien om in de mand te zitten.

Op reis met je huisdier in de auto

Als je huisdier mee gaat op reis in de auto, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het slim om van tevoren wat proefritjes te maken, zodat je huisdier kan wennen aan het rijden in een auto. Zeker als je vervolgens voor uren achter elkaar gaat rijden. Ook kunnen sommige dieren, zoals honden, wagenziek worden. Door proefritjes te maken kun je dit opmerken en ervoor naar de dierenarts gaan. Dan kun je pilletjes krijgen die dit verminderen. Bovendien is het belangrijk om je huisdier regelmatig even los te laten bij een stop. Een hond kan makkelijk aan de lijn, maar het is ook mogelijk om met een kat of konijn aan de lijn te lopen. Ook dit kun je thuis al trainen, zodat het niet als eng of vervelend wordt ervaren, maar normaal is. 

Tips voor tijdens de reis

Voordat je weggaat kan het helpen om een lange wandeling te maken met je hond. Als je op reis gaat met je kat of konijn kun je veel met je dier spelen, zodat ze al hun energie kwijtraken. Ze moeten immers lang stilzitten tijdens de reis. Ook is de kans dan groter dat ze moe zijn en voor een tijd zullen gaan slapen. Tijdens de reis is het belangrijk om meer dan genoeg water mee te nemen voor je huisdier. Bovendien moet je er goed voor zorgen dat je dier niet oververhit raakt en dat de temperatuur aangenaam blijft. Als je met de auto reist moet je je huisdier nooit alleen laten in de auto. De hitte is gevaarlijk voor hen.