Een bootverzekering afsluiten voor jouw boot

Heel veel mensen zijn eigenaar van een boot. Wanneer dat ook geldt voor jou bestaat de kans dat je deze graag zal willen laten verzekeren. Het afsluiten van een bootverzekering mag dan geen verplichting zijn bij ons in Nederland, toch is het zonder meer een aanrader om dit te overwegen. Voor menig aantal mensen geldt dat ze zich de vraag stellen of een boot verzekeren wel echt een aanrader is of niet. Aangezien een verplichting bij ons niet aan de orde is valt dat immers toch te betwijfelen of niet? Dat is niet helemaal juist, integendeel. In ieder geval, alles wat je moet weten over het verzekeren van je boot is hieronder op deze pagina terug te vinden. 

Hoe kan je een bootverzekering afsluiten?

Een bootverzekering valt af te sluiten in tal van verschillende vormen. Eén van de opties waarover je beschikt is het afsluiten van een gewone WA-verzekering. De werking van deze verzekering is vergelijkbaar met deze van de WA-verzekering voor auto’s. Met andere woorden, ze dekt alleen maar de schade in die ontstaat aan een boot van een derde persoon wanneer jij daar verwijtbare schade aan hebt aangebracht. Dat is echter niet alles. Bovendien is het namelijk eveneens zo dat je kan kiezen voor één van de bootverzekeringen met uitgebreidere dekkingen, namelijk:

  • WA+ beperkt cascoverzekeringen voor boten;
  • WA+ volledige cascoverzekeringen voor boten; 

Als je één van deze twee opties afsluit zal je tot de vaststelling komen dat de kosten daarvoor wel een stukje hoger zijn gelegen. Dat hoeft echter niet meteen een groot probleem te zijn. De dekkingen die je in ruil voor die hogere kostprijs ontvangt maken namelijk heel wat goed. 

Hoe belangrijk is zo’n verzekering precies? 

Zoals eerder op deze pagina al aangehaald is het voor veel mensen zo dat ze zich de vraag stellen hoe belangrijk een bootverzekering nu precies is. Hier kunnen we eigenlijk kort over zijn, het afsluiten van een dergelijke verzekering is ontzettend belangrijk. We kunnen hier niet zomaar één, maar wel meerdere redenen voor aanhalen. Het gaat hierbij dan om de volgende:

  • Je kan alleen op deze manier rekenen op tussenkomst van een verzekeraar; 
  • De vaarwateren worden steeds drukker bevaren, hou hier rekening mee;
  • In bepaalde situaties is een bootverzekering wel degelijk verplicht;
  • In menig aantal andere landen geldt een wettelijke verplichting voor een bootverzekering;

Ben je dus met andere woorden eigenaar geworden van een boot of ben je van plan om een boot aan te schaffen en wil je deze graag laten verzekeren? Dan is je hierin verdiepen zeker interessant!

Is een bootverzekering duur? 

Een zeer belangrijke, vaak gehoorde vraag heeft te maken met de kostprijs van een bootverzekering. Is ze namelijk duur of niet? Dit valt in de praktijk echt ontzettend goed mee. Je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat de kostprijs van deze verzekering wordt bepaald door verschillende zaken. Allereerst is er natuurlijk het type verzekering die je voor je boot gaat afsluiten. Kies je bijvoorbeeld voor een WA-verzekering? Dan liggen de kosten lager dan wanneer je jouw boot allrisk zou willen laten verzekeren. Hou er bovendien rekening mee dat ook het vaargebied een niet onbelangrijke impact heeft. Hoe groter het vaargebied, des te hoger de kosten voor je verzekering zullen liggen. Zijn er nog vragen onbeantwoord? Vraag het dan aan de experts van Eerdmans.nl.