Nieuw water, nieuwe gronden

Met een verhuizing op komst, wil ik in mijn nieuwe regio ook alvast kennis maken met de lokale wateren. Een hele zaterdag wordt gereserveerd om op Google earth te speuren naar interessante wateren. Naast veel polders zijn er enkele kleine meren en boezemplassen. In de basis prima om als jachtgrond te zien. Na een route te hebben gekozen, worden verschillende wateren aangedaan. Enkele worden al direct zo goed als afgeschreven. Met het enkel zien van wat knollen en vol gegroeid water is het niet echt interessant om neer te strijken. Een ander water is nog geen 20 centimeter diep en een ander water heeft zoveel watervogels dat het lood bewijs van spreken niet eens het water zou raken. Na een paar wateren kom ik dan eindelijk op een mooie plas van een hectare of 10. 

Een ontdekking in waadpak

Snel wordt de hengel uit de auto gehaald en de vislijn van de vismolen gehaald om met peillood te kijken of hier interessante plekken te vinden zijn. Bij het inwerpen duurt het ontzettend lang voordat het lood de bodem raakt ondanks dat ik nog geen 15 meter uit de kant heb gegooid. Blijkbaar is het hier al zo’n meter of 10. Dit blijkt bijna over het hele water, met uitzondering van één hoek. Hier komt blijkbaar een stroompje binnen, want uit de kant is een uitgewaaierde zandplaat. Tot zo ver ik kan zien loopt de plaat door. Met een kleine diepte van nog geen meter haal ik toch even m’n waadpak uit de auto om te zien hoe stevig de bodem is. Tevens kan je dan goed aasgaten tegenkomen, die met een peillood en een polaroid bril niet kan spotten. Terwijl ik het water inloop zie ik opeens 6 grijze schimmen onder de bodem trekken en de plaat opzwemmen. Het blijken vissen van zeker meer dan 20 pond. De 2 grootste misschien nog meer. Dat had niet mooier kunnen zijn. Dat is een mooie troef achter de hand het komend jaar.